Относно „медицинско за работа“

Да обърнем внимание на „медицинските за работа“, както е народното название на Карта за предварителен медицински преглед.

На пръв поглед това е един „елементарен“ документ, чието значение е „мъгляво“ за повечето хора, така както е „мъгляво“ предназначението му.

Няма да се спираме върху нормативното основание то да бъде издавано. Ще се спрем обаче на факта, че въз основа на него се издава заключение от Службата по трудова медицина относно медицинската пригодност на лицето да бъде назначено на съответното вакантно работно място.

Съществува „конфликт“ в съзнанието на хората, защо е необходимо двойно заключение, първо от лекар/и, които го издават и второ от СТМ.

Основанието това да бъде така е, че личните лекари /изобщо – лекарите произнесли се в документа/ не познават конкретното работно място с неговите специфични условия на труд, изисквания и въведени работни процеси, динамика и т.н. Ролята на СТМ е да прецени първо дали постъпилото на работа лице, няма да бъде допълнително увредено, спрямо здравният си статус, накратко казано – дали няма да постъпи в противопоказани условия на труд и второ – дали ще бъде по силите му да изпълнява възложената работа в изискуемият обем и качество.

Третото не по-малко важно е, да бъдат препоръчани индивидуални условия, при които човек може да работи, например с препоръка за специално разработен режим на труд и почивка, недопускане до определени рискови дейности и др.

Четвърта /екзотика/ е работа (обучение, кратък семинар, разговор) с  екипа, където ще работи лицето,с цел подобряване на адаптация и приемането му от колегите, както и начините, по които може да бъде оказана помощ в отделни случаи.

Познавайки противопоказните заболявания, както и на основа на комбинаторика, СТМ може да откаже назначение на лице. При несъобразяване с това заключение, отговорността е изцяло върху работодателя.

С това се изчерпва нашата основна роля на този етап.

С настоящето искаме да посочим най-честите грешки при попълване на Карта за предварителен медицински преглед и да насочим вниманието, както  на отговорното лице по ЧР, така и на лекарите, които слагат своят подпис и печат, по причина, че никак не е приятно да връщаме  хората отново да чакат пред кабинетите, някой да си свърши работата, както трябва.

  1. В първата част на картата има паспортни данни, в които се вписва информация за трите имена, дата на раждане, лична карта и обстоятелства относно местоработата и длъжността. Ясно е вписано, че това се попълва и заверява с подпис от „завеждащ Личен състав“, т.е това не е ангажимент на лекаря. Тук се сблъскваме и с един от най-честите пропуски: липса на информация, включително  на кого се издава тази карта.
  2. Липса на реален преглед, независимо, че на практика за това се заплаща.
  3. Укриване или липса на информация относно наличните заболявания, особено ако „медицинското“ се издава от различен от личния лекар специалист.
  4. Липса на заключение,  може или не може да постъпи лицето на работа.  Да, може да се струва на някого досадна формалност, но по отношение на отговорността, може да се окаже, че не е.

Далеч сме от мисълта да поучаваме някой как да си гледа работата, всеки може да направи пропуск, но желанието ни е това да е по-скоро  изключение, а не правило. Просто искаме да обърнем внимание и да припомним, че времето и отделените ресурси на всички участници в процедурата, а и като последици, включително правни, не са за пренебрегване!

2.5 2 гласове
Оценка
Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
0
Бихме искали да чуем вашето мнение, моля за коментар.x
Този сайт използва бисквитки и е възможно да използва лични данни за оптимизация.