Означаване на устройство за изключване

Как се означават „устройствата“ за изключване на работното оборудване от захранващите ги енергийни системи?

(ИЛИ ЧАСТ ОТ ТОВА С КОЕТО СЕ ЗАНИМАВАМЕ)

Естествено, че има установено такова нарушение, установено от контролен орган, ето го: 

Предписание от Областна инспекция по труда.

Основанието е чл. 192, ал.1 от Наредба 7 за минималните изисквания за осигуряване на ЗБУТ на работните места и при използването на работното оборудване. Ето какво гласи той:

„Чл. 192.  (1) Устройствата за изключване на работното оборудване от захранващите го енергийни източници се монтират и означават по начин, позволяващ лесното им идентифициране.“

Всъщност, има още една наредба, където има подобен текст – Наредба за съществените изисквания и оценяване съответствието на машините. Там текстът е:

„Чл. 53.  (1) Машината трябва да се комплектува с ясно означени устройства за изключване от източниците на захранване с енергия.“ (текстът е отменен)

В конкретния случай (за проверената фирма) става въпрос за електрически задвижвани машини, т.е. източникът на захранване е електрически. Кои са „устройствата“ за изключване на една машина работеща на електрически ток? Ами… щепсел (?!!) Или може би се има предвид „копчето“ за включване и изключване?! 

Понеже не е уточнено, нито в текстовете на съответните членове, нито в описанието на нарушението, за по-сигурно, решаваме да обхванем и щепсела и копчето. За щепсела – ясно, той може да се включи единствено към контакта, но какво правим с „копчетата“?!

Проучваме въпроса по отношение на стандарти и практики използвани от производителите на всякакъв тип оборудване… и стигаме до два възможни варианта – копче цък-цък (двустепенен ключ) и копче тип „пуш бутон“. В първия случай, копчето има две позиции – включено-изключено, а при втория с еднократен натиск се включва (ако е било изключено) или се изключва (ако е било включено).

Има изискване към производителите на всякакви машини и устройства, бутоните (копчетата) за включване и изключване, да са ясно разграничими. Поради тази причина, те имат различен цвят, форма и местоположение (затова на гърба на дистанционното понякога има бутон за изключване). Това ориентира и потребители с увредено зрение.

Да се върнем на двата вида копчета – цък-цък и пуш бутона. Двупозиционния ключ има два символа за означаване на положението включено-изключено, а именно:

Двустепенен ключ

Където „I“ (чертичка) означава „включено“, а „O“ (кръгче) означава „изключено“.

Ситуацията с пуш бутона е малко по-различна, макар напоследък вече да е унифицирана:

Пуш-бутон за включване/изключване

Така вече разполагаме с графичните знаци, обозначаващи „устройството“ за изключване на машината от захранващите го енергийни източници. Но да не забравяме и щепсела!

Щепсел

Сега остава, единствено да измислим как да направим означаването. Ето какво измислихме ние:

Получихме три знака… защо „знаци“?! Защото става въпрос за „означаване“. И така, нашия клиент, в изпълнение на предписанието се сдоби с 20-30 такива малки значета, тип стикери. 

По този начин, нарушението е отстранено и работещите са надеждно защитени от грешки при използването на „устройствата“ за изключване на захранващите енергийни системи 🙂

А случайният свидетел възкликна:

„Егаси тъпотиите!“
5 1 глас
Оценка
Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
0
Бихме искали да чуем вашето мнение, моля за коментар.x
Този сайт използва бисквитки и е възможно да използва лични данни за оптимизация.